Magyar Uniós Elnökség

2024 júliusától Magyarország vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amelynek feladata a tanácsi együttműködés koordinálása. A magyar elnökség a gazdasági növekedés és a környezeti fenntarthatóság összehangolását tűzte ki célul, különösen a biomassza alapú gazdaság területén.

Magyar Uniós Elnökség

A célok megvalósítása érdekében a magyar kormány javaslatot tett egy új európai versenyképességi megállapodás elfogadására, amely a gazdasági növekedés újraindítását és a tartós növekedés feltételeinek kialakítását célozza, valamint a belső piac elmélyítését, a kis- és középvállalkozások támogatását, és a zöld és digitális átmenet elősegítését. A biomassza alapú gazdaság kutatási partnerségének javaslata is része ennek a szélesebb kontextusnak, amely július 4-én Brüsszelben kerül bemutatásra, és 2028 elején indul, különös figyelmet fordítva Közép- és Kelet-Európára és a Balkán térségére.

A cél, hogy a régió országai jobban kihasználják meglévő erőforrásaikat, miközben az elavult termelési és feldolgozási létesítmények modernizálásra kerülnek. Ez a partnerség része lenne a Horizon Europe kutatási programnak, vagy hasonló mechanizmus alapján működne, mint a Földközi-tengeri Régió Kutatási és Innovációs Partnersége (PRIMA), amely 19 országot fog össze a Földközi-tenger körül, hogy elősegítse a vízgazdálkodás, mezőgazdaság, energia és élelmiszertermelés területén a kutatási együttműködést.

A Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU) 2024-es pályázati felhívásai szorosan illeszkednek a magyar elnökség céljaihoz. A 2024 áprilisában indított felhívások összesen 213 millió euró költségvetéssel rendelkeznek, és számos bioalapú innovációs projektet támogatnak, amelyek elősegíthetik a fenntarthatósági célok elérését. Ezek közé tartoznak:

  • Bioalapú értékláncok fenntartható olajnövények hasznosítására (20 millió euró)
  • Bioalapú anyagok és termékek talajban lebomló alkalmazásokhoz (15 millió euró)
  • Fenntartható mikroalgák mint alapanyagok innovatív, hozzáadott értékű alkalmazásokhoz (15 millió euró)
  • Biotechnológiai úton előállított bioalapú vegyi anyagok állati eredetű anyagok helyettesítésére (7 millió euró)
  • Új együttműködési formák mozgósítása a mezőgazdaságban és az erdőalapú szektorban (4 millió euró)

Ezek a felhívások elősegítik a biomassza alapú gazdaság fejlesztését, támogatva az innovatív technológiák és módszerek alkalmazását a fenntarthatóság és a gazdasági növekedés érdekében. További információkért látogasson el a CBE JU hivatalos weboldalára. Az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségével és terveivel kapcsolatos további részletekért kérjük, látogasson el a hivatalos honlapra: https://hungarian-presidency.consilium.europa.eu/en/presidency/hungarian-presidency/. További részletekért az említett és más nyílt pályázati felhívásokról kérjük, látogasson el a CBE közös vállalkozás hivatalos honlapjára a https://www.cbe.europa.eu/open-calls-proposals címre.

Posted on

Read more news

 

Az FGSZ Zrt. piaci igényfelmérést indított a biometán betáplálási és fogyasztási igényekre vonatkozóan. Annak érdekében, hogy realisztikus képet alkothassanak és ennek megfelelően fejleszthessék a hazai biometán infrastruktúrát, egy nem kötelező piaci igényfelmérést indítottak.

Tovább

2024 júliusától Magyarország vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amelynek feladata a tanácsi együttműködés koordinálása. A magyar elnökség a gazdasági növekedés és a környezeti fenntarthatóság összehangolását tűzte ki célul, különösen a biomassza alapú gazdaság területén.

Tovább

Fedezze fel a CEE2ACT YouTube-csatornáját: Bioeconomy Insights and Experiences

Örömmel hívjuk fel a figyelmet a nemrégiben indított CEE2ACT YouTube-csatornára amely értékes forrás a biomassza alapú gazdasággal kapcsolatos meglátások és legjobb gyakorlatok számára. A csatorna célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást és az együttműködést Közép-Kelet- és nyugat-európai partnereink között.

Tovább