Bioeconomy Changemakers Fesztivál

A 2024. március 11-17. között megrendezésre kerülő Bioeconomy Changemakers Festival keretében 2024. március 13-án a bioeconomy ágazat kulcsszereplőinek dinamikus partnersége közös kezdeményezésként szervezte meg a magyarországi szatellitrendezvényt. A webinár szervezői voltak: Geonardo Környezetvédelmi, Térinformatikai és Regionális Projektfejlesztő Kft.  (GEO), Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. (BZN), Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft (RCISD).

Bioeconomy Changemakers Fesztivál

A webinár fő célja az volt, hogy felhívja a figyelmet, bevonja a diákokat és a fiatalokat a fenntartható bioeconomy-ba.  Több mint 30 városban szerveztek szatellit eseményeket. A fiatalok mellett a közönség a biomassza alapú értéklánc szereplői (elsődleges ágazat, ipari és hulladékágazat), kkv-k, kutatóintézetek, környezetvédelmi nem kormányzati szervezetek és civil szervezetek (CEE2ACT, Engage4BIO, BIOLOC és BOOST4BIOEAST célközönsége) voltak. Összesen 35 résztvevő volt, különböző ágazatokból, különösen kutatóközpontokból és egyetemekről.

A GEO által szervezett rendezvényt Lázár József, a magyar Bioeconomy Youth Ambassador nyitotta meg, aki bemutatta a Bioeconomy Manifesto-t. Ezt követően panelbeszélgetés következett, amely a bioeconomy vállalkozások legfontosabb kihívásaival foglalkozott.

Lázár József kiemelte a bioreaktorokat fejlesztő startupja számára a partnerségek megtalálásának és a finanszírozáshoz jutás nehézségeit. Szlatényi Dóra a mezőgazdasági vállalkozások láthatóságával kapcsolatos kihívásokról beszélt, míg Dr. Semperger Orsolya a biopolimerek előállítása során a az állandó minőség szükségességét hangsúlyozta.

A beszélgetés kitért a bioeconomy lehetőségek vonzóbbá tételére a vidéki területeken. Dr. Semperger Orsolya az oktatási kezdeményezéseket emelte ki, míg Lázár József rámutatott, hogy Budapesten kívül nem található támogató környezet az induló vállalkozások számára.

Végül egyetértés alakult ki abban, hogy a magyar bioeconomy-n belüli átlátható kommunikációhoz online platformokra van szükség. A panelisták a hozzáférhető fórumok és a tematikus szervezés mellett érveltek, hogy a különböző érdekelt felek szakértelmét figyelembe vegyék.

Összefoglalva, a panel a magyarországi bioeconomy kihívásaira és lehetséges megoldásaira világított rá, hangsúlyozva az együttműködést és az innovációt a fenntartható növekedés érdekében.

 

 

Posted on

Read more news

 

Az FGSZ Zrt. piaci igényfelmérést indított a biometán betáplálási és fogyasztási igényekre vonatkozóan. Annak érdekében, hogy realisztikus képet alkothassanak és ennek megfelelően fejleszthessék a hazai biometán infrastruktúrát, egy nem kötelező piaci igényfelmérést indítottak.

Tovább

2024 júliusától Magyarország vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amelynek feladata a tanácsi együttműködés koordinálása. A magyar elnökség a gazdasági növekedés és a környezeti fenntarthatóság összehangolását tűzte ki célul, különösen a biomassza alapú gazdaság területén.

Tovább

Fedezze fel a CEE2ACT YouTube-csatornáját: Bioeconomy Insights and Experiences

Örömmel hívjuk fel a figyelmet a nemrégiben indított CEE2ACT YouTube-csatornára amely értékes forrás a biomassza alapú gazdasággal kapcsolatos meglátások és legjobb gyakorlatok számára. A csatorna célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást és az együttműködést Közép-Kelet- és nyugat-európai partnereink között.

Tovább