Geonardo részt vett a KKK bioeconomy lábnyomról szóló műhelybeszélgetésén

Geonardo, a CEE2ACT koordinátora részt vett a bioeconomy lábnyomról szóló online workshopon 2023. december 14-én. Ezt a Közös Kutatóközpont (JRC) Fenntartható Erőforrások Igazgatósága szervezte.

Geonardo részt vett a KKK bioeconomy lábnyomról szóló műhelybeszélgetésén

A rendezvény célja az volt, hogy tájékoztassa a bioeconomy érdekelt feleit a bioeconomy lábnyomával kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről az EU bioeconomy -felügyeleti rendszerén belül. A Nemzetközi Fenntartható Elemzési és Stratégiai Intézet képviselője bemutatta a "Evaluation and proposal for an indicator of Bioeconomy Footprint- critical literature review" című dokumentum felülvizsgálatát.

A CEE2ACT koordinátora röviden bemutatta a CEE2ACT-et és azt a tényt, hogy fontos kapcsolatot teremteni a KKK bioeconomy mutatókkal és a bioeconomy lábnyommal foglalkozó munkatársaival a szinergiák megtalálása érdekében.

E jelentés elkészítésének célja az volt, hogy áthidalja az EU bioeconomy -felügyeleti rendszerében meglévő adathiányokat, különösen a bioalapú termékek uniós fogyasztásával kapcsolatos hatások tekintetében, a teljes bioeconomy összefüggésében.

A JRC kidolgozott egy módszertant az EU bioeconomy lábnyomának kiszámítására, és javaslatot tett a lehetséges indikátorformulák listájára (Sinkko et al. 2023).

A dolgozat célja, hogy tájékoztasson e javaslatok kritikai felülvizsgálatának eredményéről a vonatkozó szakirodalom és a felülvizsgálók ismeretei alapján. A felülvizsgálat figyelembe veszi a tudományos vizsgálatot és a megfelelőséget, a releváns szakirodalom lefedettségét és a módszertani vita teljességét.

Ez a dokumentum jelenleg felülvizsgálat alatt áll, de hamarosan elérhető lesz. Ha szeretné megnézni a JRC által e témában végzett közelmúltbeli munkát, látogasson el erre a weboldalra.

Posted on

Read more news

 

Az FGSZ Zrt. piaci igényfelmérést indított a biometán betáplálási és fogyasztási igényekre vonatkozóan. Annak érdekében, hogy realisztikus képet alkothassanak és ennek megfelelően fejleszthessék a hazai biometán infrastruktúrát, egy nem kötelező piaci igényfelmérést indítottak.

Tovább

2024 júliusától Magyarország vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amelynek feladata a tanácsi együttműködés koordinálása. A magyar elnökség a gazdasági növekedés és a környezeti fenntarthatóság összehangolását tűzte ki célul, különösen a biomassza alapú gazdaság területén.

Tovább

Fedezze fel a CEE2ACT YouTube-csatornáját: Bioeconomy Insights and Experiences

Örömmel hívjuk fel a figyelmet a nemrégiben indított CEE2ACT YouTube-csatornára amely értékes forrás a biomassza alapú gazdasággal kapcsolatos meglátások és legjobb gyakorlatok számára. A csatorna célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást és az együttműködést Közép-Kelet- és nyugat-európai partnereink között.

Tovább